Velkommen til NRRL

Siden 1928 har Norsk Radio Relæ Liga (NRRL) vært radioamatørenes organisasjon i Norge. Vi arbeider med å styrke samarbeidet og vennskapet mellom radioamatørene og å høyne det faglige nivået. Vi jobber også med å gjøre amatørradio kjent og ivareta radioamatørenes interesser overfor myndighetene.

Radio-orientering med ny vri

RPO Sprint10 mai 2012 var det Norgespremiære på en ny type RPO-løp som vi kaller Sprint-RPO!

Dette er en variant av ordinære RPO-løp og Sprint-RPO skal overhodet ikke erstatte gode gamle RPO-løp med 5 poster og endel kilometers løype.. men altså være et alternativ. Det er en del fordeler,- viktigst er kanskje at løypa nå blir kortere, bare ca 1500 meter og derfor lett å arrangere "hvor som helst",- til og med i store parker !

Ikke minst vil juniorer/oldtimere, som kanskje noen ganger finner de ordinære løpene litt vel drøye, se på denne formen for løp som lettere gjennomførbare og kjempegøy !

Sendere er laveffekts sendere på 80 meter og de sender med bare 10 mW, og en kort trådantenne (bare drøye 1 meters lengde) og tilsvarende lengde på "jordledningen".
TX er lette å henge opp i et tre eller busk. I et Sprint-RPO er det 5 sendere igang på en frekvens (feks 3530 kHz) og de sender kun i 12 sekunder hver etter hverandre slik at alle 5 har sendt ett pass iløpet av et minutt. Når man har funnet de 5 første poster ute i skogen, løper man inn til en mellompost som sender kontinuerlig "S" i morse på f.eks frekvens 3560. Etter dette skal man finne de 5 neste poster som sender på en tredje frekvens (f.eks 3590) og sender raskere morse slik at de er lettere å skille fra senderne på den andre frekvensen.

Når alle 10 poster + mellomposten er funnet, løper man til mål!

Det var NRRLs RPO-Manager LA9NGA Jon Sletvold som hadde tatt initiativ til denne nye løps-formen for oss her i norge, og Radioorientering Norge har for egne midler kjøpt i et antall slike mini HF sendere (og også noen på VHF for 2m løp!) I tillegg har RON kjøpt inn flere nye tjekkiske RPO-mottakere som lånes ut eller selges til interessente.

Det er laget et bilde og video innslag som er publisert på YOUTUBE

Det tok altså nesten 60 år før vi i NRRL introduserte denne nye Sprint variant, som forøvrig vil bli arrangert i det kommende VM i RPO (ARDF) i Kopaonik/Serbia 10-15 september i år. Hyggelig er det også at dette skjer i RadioOrientering Norge`s 25 års jubileum iår!

Vi presiserer at man benytter samme type RPO-mottakere som i ordinære RPO-løp.  Under VM blir det også forsøkt en tredje variant " FoxOring" og den skal vi beskrive senere!

Mye nytt og spennende skjer innen RPO sporten -Følg med !

Alltid info på www.rpo.no eller www.nrrl.no eller lytt på RPO-ringen LA1RPO søndager ca kl 1030 på 3642 kHz

 /// Knut LA6XI
leder RadioOrientering Norge

 

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss