Velkommen til NRRL

Siden 1928 har Norsk Radio Relæ Liga (NRRL) vært radioamatørenes organisasjon i Norge. Vi arbeider med å styrke samarbeidet og vennskapet mellom radioamatørene og å høyne det faglige nivået. Vi jobber også med å gjøre amatørradio kjent og ivareta radioamatørenes interesser overfor myndighetene.

Radio + Speiding = Radiospeiding

Speiderleir2013a smlDenne uken arrangerer Norges Speiderforbund landsleir i Stavanger. Her samles over 12.000 speidere i alle aldre fra inn- og utland til en spennende og begivenhetsrik uke. Mange radioamatører er også speidere, såkalte radiospeidere. Mange av disse deltar i stab under leiren.
Nettverk for radiospeiding bidrar på flere områder i løpet av leiren.


Speiderleir2013aDenne uken arrangerer Norges Speiderforbund landsleir i Stavanger. Her samles over 12.000 speidere i alle aldre fra inn- og utland til en spennende og begivenhetsrik uke. Mange radioamatører er også speidere, såkalte radiospeidere. Mange av disse deltar i stab under leiren, og bidrar altså til gjennomføringen av dette store arrangementet.  Nettverk for radiospeiding bidrar på flere områder i løpet av leiren.


Takk til LA5FRA Paul for bilder og LA6CSA Pål for tekst


Amatørradiostasjonen LA1SS
På leirens torg ligger leirens radioamatørstasjon LA1SS. Stasjonen er bemannet med et internasjonalt crew. I tillegg til de norske amatørene som bemanner stasjonen deltar også G0RJX Liz og G0REL Richard som begge snakker norsk. Det er folk tilstede på LA1SS fra tidlig formiddag til sent på kvelden. Radiobrakka fungerer som et samlingspunkt for flere av radiospeiderne i leiren. Her får også speidere, rovere og ledere mulighet for å stikke innom og lære mer om radiospeiding og dermed få et innblikk i amatør-radioens spennede verden. 


Stasjonen er QRV på både HF, VHF og UHF, og vi setter stor pris på svar når vi roper CQ. Ofte står det da speidere i bakgrunnen og følger spent med. Får vi kontakt og med hvem?   Mest aktive som operatører på LA1SS er LA2BBA Jan med XYL Anne, G0RJX Liz og G0REL Richard.

Speiderleir2013cBygg din egen morseblinker
På kveldene kan speiderne velge å delta på ulike aktiviteter. Radiospeidere sammen med frivillige rovere tilbyr speiderne å lage sin egen morseblinker. En enkel konstruksjon bestående av et 9 volts batteri, en motstand og en diode er det som skal kobles sammen ved hjelp av tvinning og tape. Allerede etter første økt ble det klart at vi hadde kjøpt inn alt for få batterier. Det ble dermed satt i gang en effektiv støvsuging av nærområdet for 9 voltsbatterier i stort kvanta til fornuftig pris. På dag 2 måtte søkeområdet utvides betraktelig.
Samlet rundt bordet sitter speiderne og bygger sine morseblinkere. Når diode og motstand er tvinnet sammen og behørig tapet fast til 9 voltsbatteriet er det tid for å teste om alt virker som det skal. Etter en kort innføring i morsealfabetet blir det mye prøving og feiling. Det er veldig tydelig at speiderne synes at dette er en spennende aktivitet, og gleden av å kunne ta meg seg morseblinkeren tilbake til eget telt er stor.   Bygging av morseblinker ledes av LA5FRA Paul og LA6CSA Pål

Revejakt
Selv om ordet revejakt for lengst har gått ut på dato i radio-amatørkretser og erstattet med RPO eller radio-orientering, lever navnet i beste velgående innenfor speider’n. Det er lagt ut inntil tre rever i nærområdet inne på det store leirområdet, og her får speiderne bryne seg på å finne frem til riktig rev. Selv om det kan være vanskelig å få peiling og finne frem til reven, synes de aller fleste speiderne at denne aktiviteten var spennende og utfordrende.

Skattejakt med GPS og radio
I leiren er det også satt ut en APRS-tracker. Ved hjelp av APRS-kart og radio skal en speider dirigere de andre frem til denne trackeren. Dette er utmerket trening i kommunikasjon via radio. Her må det opparbeides en felles forståelse for hva man mener når man snakker med hverandre, og beskjedene må være tydelige og ikke gi rom for å bli feiltolket. Dette er en oppgave som kan være like vanskelig for voksne som unge speidere.
Skattejakt og revejakt ledes av LA5KRA Erik.

Sikringssamband
Flere radiospeidere har deltatt svært aktivt med leirens sikringssamband i forbindelse med dagsturer til Preikestolen. Når rundt 10.000 speidere i løpet av få dager skal gå til platået på Preikestolen krever dette et betydelig sikkerhetsarbeid. Radiospeidere bemanner flere poster underveis i løypa. Det er opprettet forbindelse fra leiren i Hafrsfjord og hele veien opp langs løypa og frem til platået.
I leiren er det med god hjelp fra LA1NNA Trym fra Jægruppen satt opp en 2 m repeater. Denne er plassert i det store tårnet som ligger midt i leirens torg. I tillegg til denne repeateren benyttes det også flere crossbandrepeatere for å sikre god dekning og fleksibilitet.
I tillegg til sikringssambandet for Preikestolsturene stiller radiospeiderne opp med APRS-sporing av omsorgspatruljer i forbindelse med haik, hvor speiderne legger ut på tur med overnatting utenfor leiren. Turene går i vakkert jærlandskap og kan være til dels krevende. Det er ikke uvanlig at turene er opp mot halvannen mil lange og flere av haikerutene har også mange høydemetre som skal forseres.
Leder for sikringssambandet er LA2SKA Astrid som har fått en sentral plassering i leirens haike KO sammen med den øvrige turledelsen. Med seg har LA2SKA Astrid sin OM LA9SIA Einar-Andres, LA7XNA Espen, LA7VRA Henrik, LA6YRA Runar med harmonisk. LA2SKA har lange dager i KO, men avløses innimellom av LA2KSA Lars Peter og LA5FRA Paul.

Speiderleir2013dLA6CSA Pål har fungert som en slags alt-mulig-mann med oppgaver som å skaffe til veie container og strøm for LA1SS, spreder av det glade radiobudskap og ad hoc-fiksing av de ulike utfordringer som måtte oppstå.

Hvorfor bruke ferien på dette ?
Det enkle svaret er FORDI DET ER GØY! Selv om det blir lange dager og tidvis mye jobbing er det først og fremst gøy. Å få se entusiasmen og gleden i et barns øyne når det mestrer en utfordring er ubetalelig og her ser vi over 20.000 slike øyne. I speider’n stifter mange for første gang kontakt med amatørradio, enten det er på leir eller i forbindelse med JOTA. Det er her morgendagens amatører finnes, og etter at vi nå har kommet 2/3 ut i leiruken kan vi allerede nå konstatere at det vil komme flere radioamatører i årene som kommer.

 Speiderleir2013b

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss