Ingen solflekker fem dager på rad

7. juni markerte den femte dagen på rad uten synlige solflekker. Fem dager uten synlige solflekker er et sikkert tegn på at vi er på vei mot et nytt solflekkminimum. 

En betingelse for å kunne bruke den høyeste delen av kortbølgebåndet er solens ultrafiolette (UV) stårling fra solflekker. Når vi har lite solflekker, og vi får partikkelstråling mot Jorden, blir radiobølgeutbredelsen på kortbølge ennå dårligere.

Den velkjente DXeren og contesteren Frank Donovan (W3LPL), en langtids propogasjonsobservatør, mener dette er en bemerkelsesverdig utvikling.

"Mitt tips er at vi får et nytt Dalton Minimum, altså solaktivitet omtrent på nivå med hva vi hadde for to hundre år siden, uten at dette kommer til å gi mye utslag på global temperatur. Det kan derimot bli noen riktig kalde vintre i Nord-Europa rundt 2020. Kanskje.", skriver Terje Wahl som er avdelingsdirektør i Norsk Romsenter på sin blogg på forskning.no.

"Enkeltdager uten solfekker er en statistisk anomali, flere flekkfrie dager er mye mer signifikant", sier Donovan i følge ARRL.org.

En flekkfri dag ble rapportert i 2014 og to flekkfrie dager ble rapportert i 2011. Donovan viser til 2010 hvor "noen perioder på 2 til 4 flekkfrie dager, en periode på 7 dager og en periode 12 dager" fant sted.

Solar Influence Data Analysis Center (SIDC) i Belgia meldte i sin rapport 1230 UTC 7.juni at solens aktivitet "nok en gang var veldig lav". Rapporten fortsetter med "Ingen aktive regioner er synlige. Ingen bluss eller CMEs er observert".

SIDC har spådd at solaktiviteten forventes å forbli "svært lav" for de neste 24 timene. Stille til urolige geomagnetiske nivåer (K <4) forventes 7., 8. og 9. juni.

NOAA Space Weather Predicition Center (SWPC) har i sine prognoser ingen G1 (mindre) eller større geomagnetiske stormer ventet i løpet av de neste tre dagene, og ingen signifikante forbigående eller tilbakevendende solvinder er med i prognosene.

En fullstendig mangel på solflekker betyr ikke at solflekksyklus 24 er ferdig, men den er på vei ned. Eksperter spår at solflekksyklus 24 vil nå minimum i 2019-2020.

 

Kilder og bakgrunnsstoff:

 

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss