NVIS propagasjon

INTRODUKSJON


Radioamatører verden over er nå opptatt av å studere fenomenet NVIS –Near Vertical Incident Skywave propagation eller Nær Vertikal InnfallendeStrålingsutbredelse som er det nærmeste jeg kommer på norsk. Dette går utpå at en med horisontalantenner nær bakken, valg av rett frekvens (mellom1,8 og 10MHz) og tidspunkter (40M dag - 80M natt) kan oppnå svært godeforbindelser uten dødsoner over et geografisk område med en radius på noe
over 30 mil. Bare interessert i DX? Kast ikke bort tiden med å lesevidere …

TEORIEN BAK

Radioamatører flest vet at en dipol i en halv bølgelengde over elektriskjord har null stråling rett opp (90º) med to sidelober med utstrålingsvinkel 30º som under gode forhold reflekteres i ionosfæren så langt unna at det oppstår en dødsone rundt eget QTH, fra og med der jordbølgen forsvinner. Og at denne ikke rekker langt på 40 og 80 meter vet vi alle av erfaring.  Lårer vi derimot den samme dipolen ned til en kvartbølges eller enda mindre høyde får vi bare én lobe som stråler rett opp til ionosfæren for der å reflekteres tilbake i vårt “nærområde” med stor styrke. Styrken forklares med at det oppsendte signal bare behøver tilbakelegge 600-900 km “tur - retur” hvorav bare 20 - 30 km gjennom det absorberende D - laget nærmest jorden, et forhold som også bidrar til mindre tap.

FORDELER MED NVIS

NVIS dekker områder som befinner seg i dødsonen mellom steder hvorjordbølgen ikke lenger rekker frem og der refleksjon vanligvis finner sted ved bruk av høythengende antenner. Stasjoner som bruker NVIS kan etablere pålitlige forbindelser foreksempel mellom to dype dalfører uten hjelp av repeater.Ren NVIS-propagasjon er nesten helt fri for fading.

NVIS-antenner skal henge lavt. Enkle dipoler virker bra og er lette å henge opp!

Høye fjell og dype daler er ingen hindring for NVIS - propagasjon.

Veien til ionosfæren opp og ned er kort og direkte med minimale tapunderveis.NVIS-teknikken kan også på en dramatisk måte redusere både QRN og QRM. Et forhold som forbedrer signal / støyforholdet betraktelig. Minimale tap og det gode signal / støyforholdet gjør NVIS svært velegnet for QRP!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss