QST-LA uke 34-2017

NRRL logo original200x109QST-LA uke 34-2017

Informasjon om møter og aktiviteter sendes på e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. senest torsdag kveld.

1. Silent Key
2. NRRL Nasjonal Field Day 2017
3. Nye regler for informasjon ved salg av radioutstyr
4. Follo gruppens nye eksperimentelle digitale repeater LA2YRR satt i drift
5. Jamboree-On-The-Air (JOTA) fyller 60 år i år
6. Nåværende solflekk-syklus er fortsatt den svakeste på 200 år
7. DX-nytt
8. Nytt fra RadioOrientering Norge
9. Gruppemøter
10. Tester

 

1. Silent Key
LA2XNA Magne, Formann i Nedre Romerike gruppe melder:

Det er med sorg vi melder at LA4JOA Jonny Brattrud døde mandag den 21. august, 59 år gammel. Jonny var medlem i Nedre Romerike gruppe av NRRL siden 2006. Våre tanker går til de etterlatte.

2. NRRL Nasjonal Field Day 2017
Field Day-manager i NRRL, LA7VRA Henrik melder:

Årets store utendørsbegivenhet Nasjonal Field Day finner sted helgen 2.-3. september 2017, nærmere bestemt fra kl. 1300 UTC lørdag til kl. 1300 UTC søndag

Formålet med field day aktiviteten er å fremme rekruttering av nye radioamatører og medlemmer til NRRL, samt å styrke samarbeidet mellom norske og nordiske radioamatører. Field day gir radioamatørene trening i å operere portable stasjoner uavhengig av nettspenning fra det offentlige el-nettet, og med midlertidig oppsatte antenner.

For mange grupper har field day også blitt en god og viktig tradisjon, hvor medlemmene bidrar med stor entusiasme, evne til improvisasjon og radiokjøring.
Field day aktiviteten er for de fleste gruppene ikke bare radiokjøring, men en god mulighet til en sosial sammenkomst i gruppen.

Som radioamatører har vi et utrolig stort spekter av aktiviteter vi kan delta i. Enten du liker kortbølge, VHF, elektronikk, data eller sport kan field day gi inspirasjon og glede.
På field day kan alle delta og dermed bidra til at gruppen sanker poeng, nesten uansett hvilket interesseområde man for tiden er opptatt av innen vår hobby.

NFD er en aktivitetsdag som går ut på å sette opp og operere en stasjon uavhengig av faste strukturer og det offentlige el-nett. Det er også en konkurranse i HF, VHF+, rekruttering og PR.
NRRL kårer en vinner i tre forskjellige klasser.

3. Nye regler for informasjon ved salg av radioutstyr
Via informasjon hentet fra Nkoms hjemmeside melder NRRLs kontor:

EU-kommisjonen har vedtatt regler for hvordan informasjon skal gis til sluttbrukere ved salg av radioutstyr. Reglene omfatter både begrensninger for hvordan utstyret kan brukes, og informasjon om hvilken godkjenning brukeren trenger for å ta radioutstyr i bruk. Reglene vil gjelde i hele EØS-området fra august 2018.
Mye av radioutstyret som er til salgs i Norge og resten av EØS, må brukeren ha tillatelse eller godkjenning for å kunne bruke. Det er også begrensninger i hvordan utstyret kan brukes og hva det kan brukes til. Dette plikter produsenter, importører og forhandlere av radioutstyr å informere kunden om i henhold til radioutstyrsdirektivet.

EU-kommisjonen har nylig vedtatt regler for hvordan slik informasjon skal gis på emballasjen til utstyret og i bruksanvisningen. Brukeren skal finne informasjonen lett tilgjengelig på boksen eller esken.

De nye reglene vil gjelde i hele EØS-området fra 9. august 2018. Radioutstyr som gjøres tilgjengelig på markedet fra denne datoen, må inneholde informasjon om hvilke begrensninger som gjelder for bruk av utstyret, og krav om godkjenning i henhold til Annex I og II i kommisjonsbeslutningen. Annex II beskriver forkortelser som skal brukes for det enkelte land, og for Norge gjelder betegnelsen NO.

De nye reglene vil bli tatt inn i radioutstyrsforskriften Forskrift om EØS-krav til radioutstyr - Lovdata. Forskriften med endringer vil bli sendt på nasjonal høring i første halvår 2018.

Informasjonen er hentet fra: https://www.nkom.no/aktuelt/nyheter/nye-regler-for-informasjon-ved-salg-av-radioutstyr

4. Follo gruppens nye eksperimentelle digitale repeater LA2YRR satt i drift
LA7EU Svein Erik, Follogruppens repeatermanager melder:

Follo gruppens nye eksperimentelle digitale repeater LA2YRR ble satt i drift onsdag 16/8.
Den støtter modene: DMR, D star og Fusion C4FM
Uteffekt ca. 120W EIRP. Lokasjon Stangåsen, Oppegård kommune.

Repeateren er den gode gamle på folkemunne kalt K3 som nå er byttet ut med en helt ny digital repeater.

Frekvens TX: 434.750 RX: 432.750 Repeateren forventes å dekke Nordre Follo, Asker, Bærum og spesielt Oslo med handportabelt utsyr. Tester så langt viser at dette stemmer.
NB! Repeateren kan IKKE kjøre FM.

Follo gruppens 3 repeatere er nå alle digitale, kun LA5FR Enebakk 2m regionalrepeater kjører FM og Fusion

For info og bilder se hjemmeside la3f.no. Klikk på LA2YRR.

LA2YRR follo

LA2YRR

LA2YRR logikk

Logikken til LA2YRR - Raspberry Pi og Arduino mini datamaskiner

la2yrr utsikt

Det er god utsikt mot Oslo fra dette repeater QTH'et og dermed veldig god radiodekning.

 

 

 

Takk til Follogruppen for bilder

5. Jamboree-On-The-Air (JOTA) fyller 60 år i år
Norsk JOTA-JOTI-koordinator LA4LN melder:

I år er det 60 år siden Jamboree-On-The-Air (JOTA) ble arrangert første gang av den engelske speider og radioamatør G3BHK, Les Mitchell. Hans tanke var, at det var besværlig og dyrt for speidere å reise til de internasjonale speiderleirene (kalt jamboree) hvert fjerde år, arrangert forskjellige steder i verden. I stedet burde speidere over hele verden kunne treffes via amatørradio! Der kunne de dele sine speider-erfaringer, og føle at de er med i et internasjonalt speider-brorskap.

Dette arrangementet via amatørradio har blitt verdens største speider-arrangement, og samler hvert år nesten halvannen million speidere fra 156 land (for å ta 2016 som et eksempel).

Nå står altså den 60. JOTA for døren, nærmere bestemt 21. og 22. oktober. Og vi spør - er det noe spesielt vi kan finne på, for virkelig å markere dette jubileet?

Alle gode forslag mottas med takk, og kan sendes til LA4LN på E-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

6. Nåværende solflekk-syklus er fortsatt den svakeste på 200 år
NRRLs HF Traffic Manager LA4LN melder:

Vi er nær slutten på solflekk-syklus nummer 24. I juli måned i år var antall solflekker bare 36 prosent av det som har vært gjennomsnittet for de 23 tidligere solflekk-syklene siden 1755. I juli måned var det 11 dager fullstendig uten solflekker. Og nåværende solflekk-syklus er fortsatt den svakeste på 200 år.

Det er vanskelig å beregne hvordan den kommende solflekk-syklus, nummer 25, vil bli. Men det forventes, ut fra utviklingen av solflekkene, at også den kommende solflekk-syklus vil bli svakere enn gjennomsnittet.

Dette er ikke gode nyheter for oss radioamatører, fordi mange solflekker lager bedre forhold for utbredelse av radiobølgene på kortbølge. Se mer om dette på web: www.tinyurl.com/solen-200

7. DX-nytt
LA4LN melder:

VEST-MALAYSIA: Den spesielle stasjonen 9M29SEAKL er aktiv til 29. august fra den 29. SEA GAMES in KUALA LUMPUR, derfor suffikset 29SEAKL. Aktivitet skal være på alle bånd med alle modes, og QSL bare via byrå.

MALAYSIA: I anledning 60 år siden Malaysias uavhengighet, vil en rekke stasjoner benytte prefikset 9M60 fra både Vest-Malaysia og Øst-Malaysia i perioden 15. til 31. august. Sjekk QRZ.COM på internett for å se QSL-informasjon for den enkelte stasjon.

TAIWAN: Den spesielle stasjonen BV0FISU er aktiv til 30. august i anledning den 29. sommer-universiade, arrangert av International University Sports Federation, som har gitt suffikset FISU. Det er aktivitet på alle bånd med CW, SSB og digitale modes. QSL via BV2FP via byrå.

SAINT MARTIN og SINT MAARTEN: Den velkjente QSL-manager W3HNK og med-operatør K3NK blir aktive fra disse to DXCC-land som henholdsvis PJ7A og PJ7/K3NK fra Saint Martin, og som henholdsvis FS5KA og FS/K3NK fra Sint Maarten, i perioden 23. oktober til 1. november på 80 til 10 meter med CW, SSB og digitale modes. QSL for de to førstnevnte kallesignalene via W3HNK (overrasket?), og for de to sistnevnte kallesignalene til K3NK.

MADEIRA: En rekke tyske radioamatører blir aktive fra 17. til 27. september med CT9/ foran sine tyske kallesignaler på 160 til 10 meter med CW, SSB og RTTY. I CQWW DX RTTY Contest 23. og 24. september vil de bruke kallesignalet CR3W, med QSL via DL5AXX.

SABLE ISLAND: CY0/VA1AXC er aktiv igjen til slutten av august, mest på 20 meter SSB. QSL bare direkte via JE1LET.

LIECHTENSTEIN: HB0/DL2SBY blir aktiv fra 9. til 15. september på 80 til 10 meter med CW, SSB og RTTY. QSL til DL2SBY direkte, via OQRS eller ClubLog, men IKKE via byrå.

GALAPAGOS: HD8M blir aktiv med minst 5 operatører fra 14. til 21. september på 160 til 6 meter med CW, SSB og digitale modes, mest FT8. QSL direkte til WB2REM eller via byrå via KG0YL. Mer info på web: www.hd8m.com

SEYCHELLENE: S79KB blir aktiv igjen fra 20. oktober til 1. november på 40 til 10 meter med CW, SSB og RTTY. QSL til DL2SBY direkte, via OQRS eller ClubLog, men IKKE via byrå.

MIKRONESIA: V43Z blir aktiv fra 27. september til 1. oktober på 80 til 10 meter, minus 30 meter, med SSB og RTTY. QSL til JH1MLO.

VIETNAM: XV9WJR blir aktiv fra 26. august til 17. september mest på 40 og 20 meter med mest CW. QSL bare direkte til WA7WJR.

NICARAGUA: YN2CC blir aktiv fra 21. til 29.november på 160 til 6 meter med CW, SSB og RTTY. QSL til AJ9C.

UK-BASER PÅ KYPROS: ZC4MK blir aktiv igjen fra 27. til 31. oktober. QSL til G0KOM.

PIRAT: En radioamatør i Syd-Europa har i mer enn ett år benyttet en rekke falske kallesignaler på CW: VU2TS, 4U1ITU (mens 4U1ITU brukte kallesignalet 4U1WRC), 5H3PM og 5H3MG.

8. Nytt fra RadioOrientering Norge
RadioOrientering Norge (RON) V/ LA6XI Knut Melder:

Torsdag 24.august inviterte sekretæren i RON Svein Olsen LA6KCA til 80 m RPO løp.
I lett regn stilte 10 deltakere til start fra Turistforeningens hytte "Knudsrød" syd i Hortensmarka hvor 5 poster var aktive.

Stedets gapahuk var et ypperlig sted for start, mål og sosialt samvær.
Løypa var på ca. 4,5 km og gikk i et område med mange etablerte skogstier. Likevel valgte mange av deltakerne å "bushe", noe som ikke var så lurt i dette området…
(Hege måtte inn for å bytte mottaker etter tekniske problemer).

RESULTATER:
1. LA9NGA Jon Sletvold 5 poster 51.33
2. LA5OQ Christian Dons 5 poster 1.02.02
3. LA0HO Thomas Kaiser 5 poster 1.25.30
4. LA8UW Karin Garpestad 5 poster 1.37.32
5. LA2RR Ole Garpestad 4 poster 1.22.33
6. LA5OBA Arne D. Christensen 4 poster 1.23.03
7. LA6XI Knut E. Heimdal 4 poster 1.54.36
8. Martin Kaiser (junior) 3 poster 49.20
9. Hege Andersen 2 poster 1.59.40
10. Henrik Kaiser (junior) 1 post 38.04

Gratulerer til Jon LA9NGA, og moro med Martin og Henrik som er våre unge dyktige løpere.
Takk til Svein for flott løp og spennende løype!

Neste RPO-løp på Østlandet i regi RON er torsdag 31. august og det er et 2m løp.
Start fra Frognerseteren i Oslo (Sporten) start fra 1730. Talk-in 145 550 MHz.
Alle velkomne! - RPO peilemottaker kan lånes. Kontakttelefon Christian: 913 84 130

Husk RPO-ringen med LA1RPO søndager kl. 1030 NT på 3642 kHz.

9. Gruppemøter

Mandag 28. august
Bergensgruppen har drop-in kl. 18.00 på Totland

Tirsdag 29. august
Tromsøgruppen har drop-in kl. 20.00 i Barduveien 7
Trondheimsgruppen har aktivitetskveld kl. 19.00 på Lialøkken
Mossegruppen har drop-in kl. 19.00 på Rygge Museum
Kristiansandsgruppen har drop-in kl. 18.00 på Odderøya. Vi lytter på 145.750 MHz, subtone 100 Hz

Onsdag 30. august
Haugalandgruppen har drop-in kl. 19.00 på Holmen, Åkrehamn
Follogruppen har drop-in fra kl. 19.00 på gruppelokalet
Oslogruppen har medlemsmøte kl. 19.30 i Nedre Rommen 5E. Tema: LA4PGA Trond kommer og forteller om Oslogruppens Sambandsgruppe og nødsamband generelt.
Grenlandsgruppen har medlemsmøte kl. 19.00 på Geiteryggen: Semesteråpning - informasjoner

Torsdag 31. august
Haldengruppen har drop-in kl. 19.00 i Hovsveien 88
Ryfylkegruppen har drop-in kl. 18.00 på LA5L på Pundsnes

Lørdag 2. september
Tromsøgruppen har uformelt kaffetreff kl. 14.00 på Workintunet
Fauskegruppen har uformelt kafetreff kl. 12.00 på Jernbanekafeen
Kristiansandsgruppen har drop-in kl. 11.00 på Odderøya. Vi lytter på 145.750 MHz, subtone 100 Hz

10. Tester

02-03 1300-1259 UTC IARU Region 1 Field Day
02-03 0000-2400 UTC All Asian DX Contest SSB 3,5-28 MHz
02 0000-2359 UTC Russian RTTY WW Contest RTTY 3,5-28 MHz

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss