VHF- og UHF-radiofyr

headingVHSHF

Radiofyr er sendere som opererer på fast frekvens, med konstant utgangseffekt og 24 timer i døgnet. Avhengig av utstrålt effekt (ERP) og avstand dekker radiofyr ulike behov:

A. Lokale fyr som kan høres hele tiden brukes til kontroll av eget mottakingssystem. Ved gunstig plasseringssted og tilstrekkelig sendereffekt vil slike fyr også bidra til å vekke andres oppmerksomhet på spredningsforhold til ditt område.

B. Fyr i flere hundre kilometer avstand mottar du normalt svært dårlig eller ikke i det hele tatt. Disse egner seg derimot utmerket som indikatorer for uvanlige troposfæriske  forhold. Fyr med nok utstrålt effekt i retning nord kan i tillegg varsle Aurora.

C. Er et fyr lengre unna enn 1000 km må ekstraordinære forhold til for at du kan motta det via f.eks. sporadisk-E eller troposfærisk ducting. Fyr med høy utstrålt effekt i din retning egner seg også som indikator for spesielle fenomener som meteorscatter, Aurora-E eller Ionoscatter.

Ideelt sett burde alle ha fyr av alle tre kategorier i alle hovedretninger. Virkeligheten er dessverre annerledes, men det er viktig å være klar over den ressursen eksisterende fyr representerer. I Europa finnes i dag omlag 185 radiofyr på 2M, 100 på 70 cm og 100 på høyere frekvenser.

Du finner den offisielle fyrlisten for norske fyr på fymanagerens webside, se http://la0by.darc.de/LA-Beacons.xls

Radiofyr

BCN EU N

Radiofyr

Radiofyr er sendere som opererer på fast frekvens og som vanlig med konstant utgangseffekt og 24 timer i døgnet.

Les mer …

Bli medlem
Medlemsfordeler
Nettbutikk
Logg inn
Grupper
Interesseområder
Om NRRL
Kontakt oss